Martin Luijendijk beeldend kunstenaar

Gemengd bedrijf

2003

Opdracht van SKOR (Stichting Kunst en Openbare ruimte), waarbij 8 fotografen/beeldend kunstenaars de verandering van het agrarische landschap verbeelden.

In Overijssel is de moderne melkveehouderij en zuivelindustrie beschouwd tegen de achtergrond van de historische foto’s van Cas Oorthuys en Willem van Heemskerck Düker over dit onderwerp. In hun werk zijn, naast de opkomende mechanisatie, noch melkende boeren en boerinnen te zien. Door de afwezigheid van mensen in de hedendaagse foto’s voor dit project is het verregaande schaalvergrotings- en automatiseringsproces schijnbaar voltooid.

In Zuid-Holland werden een aantal boerenerven en -interieurs bezocht die ruim tien jaar geleden fotografeerd zijn voor het project Boerenerven. Deze plekken werden vanuit exact hetzelfde standpunt opnieuw gefotografeerd. Naast elkaar geplaatst zijn veelzeggende verschillen te zien tussen oude en de nieuwe beelden. Een enkele keer is er nauwelijks verschil te zien. Meestal zijn de bedrijven inmiddels van functie veranderd of is er helemaal geen agrarische activiteit meer.