Martin Luijendijk beeldend kunstenaar

Lijn 7, een wereldreis

2001

Tramlijn 7 in Rotterdam loopt dwars door de stad, van het kansarme Spangen in het westen via een aantal oude wijken en het moderne centrum naar het welvarende Kralingen in het oosten. Het ene uiteinde ligt bij Sparta, het andere uiteinde ligt bij Excelsior. De wijken die gepasseerd worden hebben een heel gevarieerde bevolkingssamenstelling, wat betreft nationaliteit, culturele achtergrond en draagkracht. In de straten waar de tram doorheen rijdt ligt een grote verscheidenheid aan winkels, van een bakker tot een juwelier, van een islamitische slager tot een hindoestaanse kledingwinkel, van een winkel met tweedehands artikelen tot een chic restaurant, enz. enz.

Van een diverse reeks van deze winkels zijn gedetailleerde interieurfoto’s gemaakt. Op de foto’s  is steeds heel veel van de aanwezige koopwaar te zien. Het beeld is van linksboven tot rechtsonder en van linksonder tot rechtsboven gevuld met artikelen, die stuk voor stuk tot in detail zijn te bekijken.

Hoewel er geen mensen worden afgebeeld, zijn ze wel indirect aanwezig. Er wordt verwezen naar individuele mensen, door de manier waarop de eigenaar of exploitant de winkel heeft ingericht en de artikelen heeft uitgestald en naar groepen mensen, door het soort producten dat die groep koopt. De serie van 25 foto’s als geheel tot slot is in z’n diversiteit een afspiegeling van het grootste gedeelte van de totale bevolking van de stad.